Werelderfgoedlijst
Immaterieel Erfgoed

In 2019 is de Brielse Maskerade toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland van Unesco. Dat is heel bijzonder, dat betekent dat onze Maskerade beschermd wordt als belangrijk erfgoed voor ons land.

Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland maakt immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaar. Het is een middel om de beoefenaars te helpen in de borging van hun erfgoed.

Erfgoed Spotten:

Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten aandoen. Nu valt daarbij ook lokaal immaterieel erfgoed te ontdekken. Kenniscentrum Immaterieel erfgoed heeft daarop iets verzonnen. Via bordjes met een QR-code zijn bijvoorbeeld de Sint Maarten Viering in Utrecht, het heggenvlechten in natuurgebieden en natuurlijk de Maskerade in Brielle!

Via de knop hieronder kom je (net als de toerist via de QR-code bordjes) uit bij de speciale Brielse pagina met een leuke 1-minuuts video: